Objavljeno: 15. studenog 2019.
U tjednu od 11.-15. studenog na području Šibensko-kninske županije održana su 4 prikazivanja predstave "Pobuna morskih plodova". U utorak 12.studenog s početkom u 11:30 učenici i nastavno osoblje prva četiri razreda Osnovne škole Skradin (cca 70 učenika i nastavnog osoblja) su imali priliku vidjeti ovu interesantnu, edukativnu i ekološku predstavu koju će naknadno moći obraditi i u sklopu formalnog obrazovanja.

Istog dana, u večernjim satima, u predstavi su uživali gledatelji u Šibeniku u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Šibenika. Izvedba predstave oduševila je publiku te je rezultirala dugotrajnim pljeskom okupljene publike.

U srijedu 13.studenog 2019. godine u Kulturnom centru u Vodicama održane su dvije izvedbe eko-predstave "Pobuna morskih plodova". Prvo prikazivanje bilo je u 12:00h a drugo u 13:00h. Na prikazivanju ove eko-predstave bilo je 330 učenika te 20 učitelja i asistenata prva četiri razreda Osnovne škole Vodice. Reakcije učenika i učitelja po završetku predstave su bile izvrsne a učenici su pokazali veliku razinu suradnje i interakcije tijekom samog trajanja predstave. Temu predstave učitelji su nakon izvođenja nastave obradili s učenicima u sklopu medijske kulture te su nastavili obrađivati elemente predstave u sklopu domaćeg rada.

Autor predstave je Serđo Mioč, dramski umjetnik iz Šibenika dok kostimografiju potpisuje akademska umjetnica iz Šibenika Sara Lovrlić Caparin. Predstavu su odigrali pretežno članovi ansambla Virko iz Šibenika.

Ova dramska metoda na šaljivi i pristupačan način gledatelje, poglavito djecu, mlade i njihove roditelje, educira o problemima ribljih resursa i zagađenja mora te o tome što lokalna zajednica može učiniti da pridonese očuvanju mora i morskog okoliša. Eko-predstava "Pobuna morskih plodova" u sebi obuhvaća sve vidove kazališnog izričaja pa se tako mogu jasno uočiti elementi burleske, drame, komedije, satire i lutkarstva. Cilj predstave je ujedno podići javnu svijest u lokalnim zajednicama o važnosti globalnih ciljeva održivog razvoja: odgovorna proizvodnja i potrošnja te očuvanje vodenog svijeta.
=====
Predstava je rezultat projekta "SEA-stainability" koji je sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatsko-švicarskog programa suradnje. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Galeb“, Tribunj a partneri su Turističko ugostiteljska škola Šibenik, udruga Argonauta Murter i Institut za oceanografiju i ribarstvo Split koji su za potrebe ovog igrokaza dali smjernice s znanstvenog i obrazovnog stajališta.

Opći cilj projekta SEA-stainability je doprinijeti ekonomskoj i socijalnoj koheziji na području srednje Dalmacije putem obrazovanja za održivi razvoj u sektoru ribarstva i gastronomije. Ostvarenje ovog cilja doprinijeti ćemo provedbom studijskih posjeta i radionica za učenike Turističko-ugostiteljske škole Šibenik te objedinjavanjem istih u programu izobrazbe za održivi razvoj. Podršku obrazovanju za održivi razvoj pružiti će znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) edukacijom učenika te izradom obrazovnog materijala i javnih predavanja na temu održivog ribarstva i otpada iz mora. Kako bi se na području Šibensko-kninske županije ojačali kapaciteti za buduće obrazovanje djece i mladih o održivom razvoju omogućiti će se stručno usavršavanje nastavnika osnovnih i srednjih škola.
=====
Na području Jadranskog mora uočeni su značajni problemi vezani za stanje ribljih resursa te sa zagađenjem mora i morskog okoliša. Konkretno, znanstvenici Zajedničkog istraživačkog centra, interne znanstvene službe Europske komisije otkrili su da je u posljednjih 50 godina Mediteran izgubio 41% od ukupnog broja morskih sisavaca i 34% ukupne ribe, a najveća smanjenja zabilježena su u zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu (- 50%).

Osim prekomjernog izlova, Jadran je također izložen raznim oblicima onečišćenja. Otpad u moru je prepoznat kao jedan od glavnih prijetnji morskim ekosustavima kako na globalnoj razini, tako i u Mediteranu zbog svojih ekoloških, ekonomskih, sigurnosnih, zdravstvenih i kulturnih utjecaja.

Partneri

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", Murter

Projektni partner

Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Projektni partner

Turističko – ugostiteljska škola, Šibenik

Projektni partner