Objavljeno: 04. veljače 2020.
U Tisnom, u hotelu Borovnik je tijekom vikenda 1.i 2.veljače održan prvi od ukupno 3 vikend seminara za obrazovanje za održivi razvoj. Usavršavanje je sufinancirano od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatsko-švicarskog programa suradnje a rezultat je projekta SEA-stainability – obrazovanje za održivi razvoj gastronomije i ribarstva.

Seminar su vodile dvije stručnjakinje za obrazovanje za održivi razvoj dr.sc. Dijana Garašić i dipl.ing. Borjanka Smojver koje se ovom temom bave već dulji niz godina a podloga za ovo stručno usavršavanje je priručnik „Obrazovanje za održivi razvoj“ kojeg je Agencija za odgoj i obrazovanje izradila u suradnji s udrugom Kultur kontakt Austria.

Na ovom početnom seminaru dvadesetak nastavnika i profesora iz 8 osnovnih i 6 srednjih škola iz Šibensko-kninske županije imali su priliku učiti općenito o održivom razvoju, globalnim ciljevima održivog razvoja, o okolišnim, društvenim i gospodarskim izazovima održivog razvoja, o globalnom zagrijavanju, stakleničkim plinovima, o ekološkom otisku i drugim globalnim izazovima.

Kako bi vještine i znanja o održivom razvoju prenijeli na učenike, kolege i lokalnu zajednicu, sudionici su se upoznali s strategijama poučavanja definiranima od strane organizacija unutar UN-a s naglaskom na aktivno učenje. Sudionicu su ujedno upoznati s ” 4 stupa obrazovanja za 21. stoljeće” učiti učiti, učiti činiti, učiti biti i učiti živjeti i raditi zajedno te s kurikulumom međupredmetne teme Održivi razvoj za osnovne i srednje škole.

Kako bi uspješnije razvijali nastavničke kompetencije, nastavnici osnovnih i srednjih škola ŠKŽ će tijekom modularnog stručnog usavršavanja osmišljavati konkretne razvojne projekte koje će naknadno moći provoditi u svojoj matičnoj obrazovnoj ustanovi sa svojim učenicima i kolegama.

Neke od završnih pouka s ovog usavršavanja su upute UNESCO-a, specijalizirane agencije UN-a za intelektualna i etička pitanja na području obrazovanja, znanosti i kulture a glase:
- Obrazovanje je od presudne važnosti za održivi razvoj
- Građani svijeta tek trebaju naučiti put do održivosti
- Naše sadašnje znanje ne sadrži rješenja za suvremene probleme globalnog okoliša, društva i gospodarstva
- Treba osposobiti ljude koji će naći rješenja i nove putove za bolju budućnost

Projekt SEA-stainability obrazovanje za održivi razvoj gastronomije i ribarstva ima za cilj doprinijeti ekonomskoj i socijalnoj koheziji na području srednje Dalmacije putem obrazovanja za održivi razvoj u sektoru ribarstva i gastronomije. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Galeb“, Tribunj a osim spomenute škole partneri na projektu su Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te udruga Argonauta iz Murtera. Projekt SEA-Stainability obrazovanje za održivi razvoj ribarstva i gastronomije sufinancira Ured za udruge Vlade RH i Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Partneri

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta", Murter

Projektni partner

Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Projektni partner

Turističko – ugostiteljska škola, Šibenik

Projektni partner